Animatrice Marina – Op de fiets naar Italië

15 juni 2018

Sommige mensen reizen naar het buitenland met het vliegtuig, de auto, de trein of soms de bus. Marina van den Bercken besloot de reis naar haar werk deze zomer anders aan te pakken. Ze is onderweg naar Italië, waar ze deze zomer aan de slag gaat als animatrice op een camping aan het Gardameer. Hoe ze er komt? Met de fiets!

Home Sweet Weert

“Op 11 mei had ik mijn Meet & Greet bij European Leisure Jobs. Vervolgens ben ik op 14 mei op mijn fiets gestapt. De reis begon in Weert. Vanuit daar ben ik naar Mönchengladbach gefietst, toen naar Keulen, Bonn, Koblenz en nu ben ik in München.”

Next stop: De Alpen!

“Nu begint het moeilijkste stuk, want de Alpen komen eraan. Ik ben er wel eens overheen gevlogen en ik heb er gewandeld, maar gefietst.. dat is een ander verhaal. Ik heb me ook niet heel erg verdiept in de Alpen van tevoren. Die informatie zou me alleen maar tegen kunnen houden. Daarom laat ik het gewoon over me heen komen. Ik heb hier in Duitsland geleerd dat ‘als je van je fiets houdt, je hem zult moeten duwen’. Ik denk dat dat wel van toepassing gaat zijn de komende week!”

Het fietspad naar Venetië

“Of ik na de Alpen regelrecht naar het Gardameer fiets? Nee, ik ga eerst nog naar Venetië. Tussen München en Venetië ligt een prachtige fietsroute waar bergen, rotsen en bloemen zijn te zien, noem maar op. Dat leek me wel mooi, dus dat doen we even. Of nou ja even, ik heb mijn planning niet helemaal in mijn hoofd, maar ik hoop over iets meer dan 3 weken Venetië voorbij te zijn, in de buurt van het Gardameer.”

“Dus nu is dit mijn route: München – Venetië – Gardameer, met meerdere stops natuurlijk. Ik pak Verona ook nog even mee, en meer van dat soort mooie steden. Gemiddeld fiets ik 50 kilometer per dag, zodat ik rond de middag bij mijn volgende accommodatie ben. Op die manier heb ik de rest van de dag om de stad en omgeving te verkennen. En de volgende dag beginnen we weer vrolijk opnieuw!”

Waarom op de fiets?

“Ik heb Internationaal Toerisme Management gestudeerd in Breda. Tijdens deze studie hoor je veel over alternatieve vormen van toerisme. Zo hebben we wel eens les gehad over ‘light travel’: reizen met minder dan 2 a 3 kilo. Ik heb ongeveer 10 kilo bij me.”

“Ik ben natuurlijk een stuk langer op pad dan met de auto, trein of het vliegtuig, maar ik zie veel meer. Met de auto of trein rijd je al gauw deze mooie plekken voorbij, en op de fiets pak ik alles mee. Ik beland soms ook echt in een gat hoor, maar al met al is het super. Ik heb er nu zo’n 650 kilometer opzitten, dus ik denk dat ik nu op een derde van de reis ben.”

Alleen op avontuur

“Dit is de eerste keer dat ik zoiets doe. En dan ook nog eens alleen. Drie jaar geleden riep ik voor het eerst dat ik ooit naar Italië zou fietsen. Deze gedachte kwam eigenlijk iedere zomer weer terug. Op een gegeven moment dacht ik: ik moet het gewoon doen! Toen kreeg ik een baan bij European Leisure Jobs en ben ik eigenlijk gewoon gegaan.”

Hoge bergen, niet zo’n diepe dalen

“Wat tot nu toe het hoogtepunt was? Dat ik München heb gehaald! Ik maakte in Stuttgart een selfie en toen besefte ik al: ‘wauw, ik ben in Stuttgart’. Dat heb ik nu bij München. Het kan gewoon! Ik kom ook zoveel mensen tegen die nog veel gekkere reizen maken dan ik. Dat is ongekend. Zo zijn mijn ouders ooit met z’n tweeën op een tandem naar Oostenrijk gefietst, en dat zonder versnellingen. Ik ben toch niet van plan om zonder versnellingen te gaan fietsen.”

“Ik heb ook al een klein dieptepuntje gehad. Ik reis natuurlijk alleen, en daar moet je wel tegen kunnen. Je haalt je energie uit de dingen die je tegenkomt, maar toen ik dat 1 a 2 dagen niet had dacht ik wel ‘shit man’. Maar de dag erna kom je weer een stel tegen dat zulke toffe verhalen te vertellen heeft, en dan denk ik: ‘dit is toch super gaaf?’ Dus het gaat met ups en downs, maar de ups winnen het altijd.”

Tegendraads

“Ik heb deze zomer als doel om mijn Italiaans te verbeteren. Rond mijn 14e heb ik twee weken in huis gezeten bij een Italiaans gezin. Ik snapte toen niets van de taal. Toen ik voor mijn studie een nieuwe taal mocht kiezen, koos ik dus Italiaans. De rest koos Spaans, maar ik heb er wel een handje van om dingen te doen die anderen niet doen.”

Echte Animatrice

“Mooi verhaal. Een aantal jaar geleden heb ik onder andere bij Vacansoleil gesolliciteerd. Dit ging uiteindelijk niet door, omdat ik besloot in Breda te gaan studeren. Een vriendin van me ging wel meerdere seizoenen voor jullie aan de slag. Zij stuurde me een tijdje terug een linkje door van een animatie vacature in Italië en daar wilde ik heel graag heen.”

“Dit wordt mijn eerste keer met European Leisure Jobs, maar ik werk als sinds 2011 af en aan als animator bij een vakantiepark dicht bij huis. Het werk heeft dus geen geheimen meer voor me. Ik ben een animatrice in hart en nieren!”

De toekomst

“Ik zou na de zomer graag hogerop komen in de branche waar ik nu werk. Na mijn seizoen als animatrice bij European Leisure Jobs mag ik meteen op gesprek komen bij mijn andere werkgever, voor hoofd- sport en animatie, horeca, of receptie, iets in die trant.”

“Ik zou later graag doorgroeien tot parkmanager. Het liefst bij een park waar ze duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Zodra ik weer thuis ben, ga ik er werk van maken. Mocht mijn carrière als parkmanager floppen, zou ik graag nog iets met animatie willen doen. Of lesgeven. Bijvoorbeeld aan de Vacansoleil Leisure Academy!”

 

Volg het avontuur van Marina op Instagram: @marina2italy