Xavier (24) restaurantmanager op Iris Parc Camping Le Chêne Gris

22 november 2017

Het was altijd een droom om vanuit België naar het buitenland te verhuizen. In 2014 kreeg ik die kans. In dat jaar ben ik op camping Iris Parc Le Chêne Gris begonnen als horecamedewerker. In 2016 ben ik teruggekomen als barmanager, en van daar uit doorgegroeid naar restaurantmanager. Aangezien ik al een aardig woordje Frans sprak was het gemakkelijk om in de groep te integreren.  Ik kan ook iedereen aanraden die besluit om naar het buitenland te vertrekken om zich de taal eigen te maken. Al is het maar basis niveau.

Op een doorsnee dag als Restaurantmanager sta ik ’s morgens op doe ik bestellingen ben ik in de middag aanwezig zodat alles op rolletjes loopt, ’s avonds draai ik mee in de service en sluit ik af met het tellen van de kassa. Ik geef leiding aan zo’n 20 personen. De mensen die goed in de groep liggen en goed werken proberen we elk jaar weer terug te krijgen. Het is dan altijd een uitdaging om dit aan te vullen met nieuwe mensen.

Mijn hoofdtaken zijn er voor zorgen dat in het restaurant en de snackbar alles goed verloopt, het aansturen van personeel en contacten onderhouden met leveranciers. Het contact met collega’s is heel goed. Alleen met de keuken hebben we wel eens een meningsverschil en zitten we niet altijd op één lijn. Maar na de service drinken we samen een biertje en is alles weer goed.

Het hoogseizoen

De grootste uitdaging is eigenlijk elk jaar het hoogseizoen. Het team moet dan perfect draaien zodat alles vlot verloopt en de gasten tevreden zijn. In het hoofdseizoen ben ik ook maar 1 dag vrij. Op zo’n dag ga ik lekker wandelen met m’n vrouw en hond of fietsen om mijn hoofd leeg te maken.

Het contact met de gasten onderhouden is  een zeer belangrijke taak voor ons. Na de receptie zijn wij het belangrijkste aanspreekpunt voor de gasten. Wij verschaffen hen informatie over de omgeving of helpen hen met andere zaken. De leukste tijd met gasten was toch wel vorig jaar tijdens het Europees Kampioenschap voetbal. Er waren toen 2 weken lang heel veel Engelsen en Noord-Ieren op de camping.  Het leek hier toen net een Irish pub.

Nu we het seizoen hebben afgesloten kijk ik met een heel tevreden gevoel terug. Het was een uitstekend seizoen waarbij we wel met een aantal problemen te maken hebben gehad maar deze hebben we ook goed kunnen oplossen. Als tip kan ik in ieder geval meegeven dat je je niet druk moet maken om de kleine dingen. Anders zit je van ’s morgens tot ’s avonds laat in de stress.  Als er een product ’s morgens niet binnenkomt bij levering bijvoorbeeld. Als het dringend is kunnen we het de dag zelf nog ergens vandaan halen en anders kan het de dag erop geleverd worden.

Nu in november ben ik voornamelijk bezig met het opruimen van het restaurant en terras.  Als ik daar klaar mee ben help ik de receptie nog met de laatste opruimwerkzaamheden en dan ga ik half december lekker een maand met vakantie.  Ik ga een week familie bezoeken in België en verder een beetje tuinieren.

Vanaf februari begin ik weer met de opbouw van het restaurant, maak ik het papierwerk in orde, ga ik op zoek naar personeel en kijk ik naar verbeteringen. Het menu passen we bijvoorbeeld elk jaar lichtelijk aan. En ook krijgen we een nieuw systeem in het restaurant wat er voor zorgt dat het wat koeler wordt.

Elk jaar na het seizoen kijk ik wat ik wil gaan doen, wat ik nog kan leren en of dit dan nog de juiste plek daarvoor is.

Als ik kijk naar de toekomst wil ik hier nog wel een aantal seizoen blijven werken en heb ik plezier in mijn functie. Dit omdat ik nog bij kan leren en stappen kan maken.