Animatie Tips: De allerleukste Miniclub en Minidisco

5 juli 2019 AnimatieArtikelenErvaringenGeen categorieInterviewsSolliciterenTrainingen

Hallo! Mijn naam is Eva. De afgelopen jaren heb ik zowel als Animator en als Hoofdanimator gewerkt op verschillende grote en kleine campings. Via deze weg wil ik mijn ervaringen delen, zodat jullie allemaal weten wat je kunt verwachten en kunt genieten van de allerleukste zomerbaan ooit. Vorige week heb ik jullie verteld hoe je het beste animatieprogramma maakt. Deze week gaan we het over de Miniclub en de Minidisco hebben!

Tips en tricks voor de Miniclub

De Miniclub is het perfecte begin van elke dag! Toch komt er ook best wat kijken bij de organisatie van zo’n ochtend. Benieuwd hoe je dit allemaal het beste kunt plannen en organiseren? Ik heb een schema gemaakt voor de allerleukste Miniclub:

09.45 uur: Leg kleurplaten, potloden etc. klaar voor binnenkomst. Leg op een aparte tafel waar kinderen niet bij kunnen de knutselspullen klaar voor de knutsel die je gaat doen. Pak ook alvast de materialen die je nodig hebt voor je activiteit. Bijvoorbeeld kat en muis, of een balspel.

Kinderen onder de 4 jaar kunnen in principe wel aanwezig zijn bij de Miniclub, maar altijd onder begeleiding van één van de ouders. Is het druk in de Miniclub? Vraag wat ouders of ze jou willen helpen!

10.00 uur: Begin de Miniclub met wat kleurplaten. Laat de kinderen die later binnenkomen ook kleuren. Zo hoef je de uitleg maar één keer te doen. Ieder kind dat nieuw is, vult een aanmeldingsformulier in. Hierbij let je goed op of alles ingevuld is en of het kind alleen naar huis mag.

10.15 uur: Begin de uitleg van de knutsel. In de Miniclub begin je altijd in de taal van het land waar je bent (mits er natuurlijk kinderen uit dat land zijn, is dat niet het geval dan vervalt deze regel). Geef in het begin van je uitleg aan dat het in alle talen wordt uitgelegd en dat dus iedereen aan bod komt met een uitleg. Mocht je er niet uitkomen, beeld het dan uit. Beleving is het allerbelangrijkste in de Miniclub. Verzin bij de uitleg een verhaal, waardoor kinderen niet kunnen wachten om de knutsel te maken!

10.20 uur: Help kinderen op weg met de knutsel. Knip bijv. iets uit voor de kleinere kinderen. Geef de oudere kinderen een extra uitdaging door ze een extra opdracht te geven. Zorg ervoor dat iedereen even lang bezig blijft.

10.55 uur: Zet iedere dag een standaard liedje op voor het opruimen. Leg de kinderen uit dat als het liedje is afgelopen, de Miniclub moet zijn opgeruimd. Door er een spel van te maken wordt het een uitdaging voor de kids! Op deze manier zorg je samen met de kids voor een opgeruimde Miniclub en scheelt het je zelf een hoop werk.

11.00 uur: Doe je activiteit. Bij lekker weer kan je deze buiten doen. Zorg wel dat je de activiteit in de schaduw doet. Als dit niet mogelijk is, zorg dan dat de kinderen regelmatig (drink)pauze houden. Let bij de activiteit op dat je alle kinderen evenveel uitdaging geeft. Bij tikkertje: laat bijv. 3 kleine kinderen de tikker zijn. Hierdoor worden kinderen sneller getikt.

Als het alsnog niet lukt, laat een groter kind helpen. Geef haar dan wel een handicap, bijvoorbeeld dat zij alleen mag tikken als ze eerst met haar hand op de grond geslagen heeft. Hierdoor maak je het uitdagender voor de oudere tikker. Doe een activiteit niet te lang achter elkaar, doe in 3 kwartier ongeveer 3 activiteiten waardoor de spanningsboog intact blijft.

11.45 uur: Zipp/Tipy/Flora sleepover! Zorg dat je een schriftje/boekje en een merchandise knuffel hebt. Laat alle kinderen in een kring zitten. Zet muziek op en laat de knuffel rondgaan. Sluit je ogen en stop de muziek op een random moment. De andere Animator let op dat de knuffel in gepaste snelheid rondgaat. Als de muziek stopt, mag het kindje dat de knuffel in zijn handen heeft hiermee slapen. In het schriftje schrijft het kind alles op wat hij of zij met de knuffel doet. Kinderen die de knuffel al een keer gehad hebben, doen niet mee in de kring.

Let op: zeg tegen de ouders van het kind dat de knuffel de volgende ochtend weer terug naar de Miniclub moet.

!! WAS DE KNUFFEL AF EN TOE !!

11.55 uur: Verzamel alle kinderen bij elkaar voor een eindritueel. Bijv. een liedje dat je samen zingt (internationaal), met zijn allen op de tafel roffelen of de campingdans.

De allerleukste Minidisco

Tijd voor een feestje! Tijdens de Minidisco kunnen de kinderen én jijzelf even heerlijk stoom afblazen. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten tijdens de Minidisco:

  • Doe de Minidisco altijd met allebei de Animatoren. Op deze manier haal je zelf ook meer energie uit de Minidisco én je hebt interactie op het podium.
  • Leer je dansjes altijd zo aan dat jij begint met je linkerbeen of arm. Het kind doet jou namelijk gespiegeld na en zal dan met rechts beginnen, dit voelt natuurlijker voor het kind aan.
  • Voorafgaand aan de Minidisco draai je een zomerhit. Eentje die blijft hangen waardoor je een soort startschot hebt van je activiteit. Dit liedje draai je het hele seizoen voorafgaand aan de Minidisco. Dit is een herkenbaar moment voor de kinderen zodat zij weten dat de Minidisco gaat beginnen en ze moeten verzamelen bij bijv. het podium.
  • Begin je Minidisco met het liedje ‘We are the Camping Kids’. Dit is een internationaal welkomstlied. Door altijd met dit liedje te starten, spreek je elk kind aan.
  • Maak je Minidisco niet te lang. Zorg dat je maximaal een half uur aan het dansen bent. Zelf kan je dan al je energie geven in deze 30 minuten. De kinderen hebben ook geen lange spanningsboog. Zo houd je de aandacht erbij.
  • Interactie is heel belangrijk tijdens de Minidisco. Kinderen vinden het leuk als je oogcontact maakt, ze af en toe aanraakt of een high five geeft in het dansje. Je enthousiasme is al de helft van de show!
  • Tussen elk liedje door probeer je gasten enthousiast te maken om mee te dansen. Dit doe je door een kort verhaaltje te vertellen over het liedje. Bijv. bij het liedje Dierentuin: ‘Welke dieren ken je allemaal? Doe ze maar na!’
  • Eindig je Minidisco met de campingdans. Zorg dat je hier ook de ouders bij betrekt, zo kunnen de kinderen met hun ouders dansen. Laat de kinderen hun papa’s en mama’s halen.
  • Ga niet meteen na de Minidisco weg. Sommige kinderen/ouders willen nog even met je praten of op de foto. Geef ze ook de kans hiervoor. Stap ook zelf op ouders of kinderen af.

Dit waren mijn tips voor deze week. Volgende week vertel ik jullie alles over leuke middag- en sportactiviteiten!

Over de auteur: Eva heeft al drie zomers voor European Leisure Jobs gewerkt als Animator en Hoofdanimator. Doordat ze op zowel grote als kleine campings heeft gewerkt, weet ze precies wat je kunt verwachten. Deze ervaringen deelt ze graag door middel van blogs als deze.