Animatie Tips: Hoe maak je een programma?

28 juni 2019 AnimatieArtikelenErvaringenGeen categorieInterviewsSolliciterenTrainingen

Hallo! Mijn naam is Eva. De afgelopen jaren heb ik zowel als Animator en als Hoofdanimator gewerkt op verschillende grote en kleine campings. Via deze weg wil ik mijn ervaringen delen, zodat jullie allemaal weten wat je kunt verwachten en kunt genieten van de allerleukste zomerbaan ooit. De komende 4 weken vertel ik jullie hoe je het beste een programma kunt maken, waar je rekening mee moet houden bij de Miniclub en de Minidisco, hoe je leuke middag- en sportactiviteiten organiseert, en ten slotte hoe je een afwisselend avondprogamma kunt neerzetten.

Het verschil tussen grote kleine campings

Ik heb zelf ervaren dat er een aantal verschillen zijn tussen grote en kleine campings. Op kleine campings bestaat het animatieteam vaak uit twee of drie animatoren. Op grote campings zijn dit er minimaal zes. Het grootste verschil tussen grote en kleine campings is voornamelijk het aantal kinderen dat aanwezig is bij je activiteit. Op grotere camping kan de aanwezigheid oplopen tot 100 kinderen. Op kleinere campings is de opkomst veel lager.

Op grotere campings is de band tussen de Animator en het kind ook heel anders. Er zijn veel kinderen en ieder kind moet evenveel aandacht krijgen, dus er is minder sprake van een persoonlijke connectie met de kinderen. Op kleine campings ken je vaak alle kinderen bij naam, kan je elke dag een praatje maken en zo bouw je veel meer een band op met een kind.

Op grote campings hoef je je geen zorgen te maken over de opkomst bij je activiteit. Er zijn altijd kinderen en je hoeft hier geen extra energie in te steken. Op kleinere campings is dit echter een belangrijk punt. Hoe zorg je ervoor dat je kinderen hebt bij je activiteit? En hoe houd je je activiteit boeiend, ook al heb je maar 2 kinderen? De komende weken ga ik antwoord geven op deze vragen! Laten we beginnen met het maken van een animatieprogramma.

Hoe maak je een animatieprogramma op een kleine camping?

Op kleine campings hebben Hoofdanimatoren de taak om een programma te maken voor zowel de gasten als de collega’s. Er zijn hierbij een aantal punten waar je op moet letten:

 1. Doe niet teveel

Zorg dat je niet teveel activiteiten op je programma hebt, omdat je alles met zijn tweeën uitvoert. Dit doe je omdat de veiligheid van de kinderen zo gewaarborgd wordt. Het komt vaak voor dat er een kind naar de WC moet, gevallen is of er kinderen met verschillende nationaliteiten aanwezig zijn. Hiervoor is het handig dat je altijd met zijn tweeën bent.

2. Maak het uitdagend

De activiteiten die je bedenkt, moeten uitdagend zijn voor iedereen. Denk hierbij aan alle leeftijden (4-12 jaar) en het geslacht. Uiteraard zijn er bepaalde activiteiten die vooral meiden of juist jongens aantrekken. Zorg ervoor dat je weekprogramma niet alleen maar uit bijv. jongensactiviteiten bestaat.

3. Zorg voor afwisseling

Doe niet teveel activiteiten op één dag die op elkaar lijken. Wissel sportieve activiteiten af met speurtochten. Kinderen vinden het vaak niet leuk om bijvoorbeeld drie keer op een dag te sporten.

4. Wees flexibel

Wees flexibel! Veel campingeigenaren doen al jaren vaste dingen. Zorg dat je daar in meegaat. Accepteer de lijnen die een eigenaar voor je uitzet en ben creatief binnen de kaders die je gegeven worden. Dit zorgt ervoor dat je credits opbouwt bij de eigenaar en toch je eigen ding kan doen.

5. Denk ook aan jezelf

Bedenk activiteiten die je zelf ook leuk vindt om te doen! Dit zorgt ervoor dat je zelf ook plezier hebt in wat je doet. Natuurlijk zijn er soms activiteiten waar veel vraag naar is, bijvoorbeeld voetbal. Stel, jij vindt voetbal oersaai, zorg dan dat je het leuk maakt voor jezelf (én voor de gasten die voetbal ook niet leuk vinden). Richt bijvoorbeeld je eigen cheerleadergroepje op met de meiden, laat de jongere kinderen spandoeken maken enzovoort.

6. Bedenk thema’s

Het is leuk om met themadagen te werken. Laat alle activiteiten met elkaar te maken hebben waardoor je meer opkomst garandeert. Daarnaast speel je in op de fantasie en belevenis van de kinderen. Dit maakt het veel leuker om naar je activiteiten te komen.

Dit waren mijn tips voor deze week. Volgende week vertel ik jullie alles over de Kids Club en de Minidisco!

Over de auteur: Eva heeft al drie zomers voor European Leisure Jobs gewerkt als Animator en Hoofdanimator. Doordat ze op zowel grote als kleine campings heeft gewerkt, weet ze precies wat je kunt verwachten. Deze ervaringen deelt ze graag door middel van blogs als deze.