Animatie Tips: Inspiratie voor middagactiviteiten

17 juli 2019 AnimatieArtikelenErvaringenGeen categorieInterviewsSolliciterenTrainingen

Hallo! Mijn naam is Eva. De afgelopen jaren heb ik zowel als Animator en als Hoofdanimator gewerkt op verschillende grote en kleine campings. Via deze weg wil ik mijn ervaringen delen, zodat jullie allemaal weten wat je kunt verwachten en kunt genieten van de allerleukste zomerbaan ooit. In mijn vorige blogs heb ik jullie verteld hoe je het beste animatieprogramma maakt en hoe je de allerleukste Miniclub en Minidisco organiseert. Deze week geef ik jullie wat inspiratie voor toffe middagactiviteiten!

Denk aan het weer

Belangrijke tip: let bij je middagactiviteit altijd op het weer! Zorg voor water bij warm weer zodat de kinderen tijdens je activiteit kunnen drinken. Zorg er ook voor dat je activiteit niet te intensief is en je pauzes inplant. Probeer zoveel mogelijk van je activiteiten in de schaduw te doen. Maak ook een plan B voor als het gaat regenen.

Bereid je goed voor

Bereid je activiteit ruim van tevoren voor. Als middagactiviteit kun je verschillende dingen doen. In dit voorbeeld ben ik uitgegaan van een activiteit zoals een speurtocht. Bij een speurtocht of een andere activiteit over de camping zorg je dat je alles opgehangen of klaargezet hebt voor de activiteit begint. Vraag, als je in tijdsnood komt, aan ouders of ze je willen helpen met de voorbereiding (en evt. ook met de activiteit zelf).

Overleg met je collega’s

Overleg altijd eerst met de campingeigenaar, de receptie, de badmeester of de restaurantmanager voor je gebruik maakt van bepaalde faciliteiten. Sommige campings stellen het niet op prijs dat je het restaurant gebruikt als onderdeel van je spel. Zorg ervoor dat je dit van tevoren bespreekt en je niet tijdens je activiteit iets moet wijzigen. Vaak kunnen je collega’s ook meedenken over een alternatief voor een bepaalde locatie.

Denk goed na over de groepjes

Deel de groepjes gelijkwaardig in. Zorg dat de kleintjes extra begeleiding hebben. Maak de groepjes niet te groot: zo kan elk kind participeren en hoeft er maar één begeleider op een groepje te staan. De activiteit moet ook uitdagend zijn voor elk kind. Houd dus rekening met het leeftijdsverschil. Maak bijvoorbeeld extra opdrachten voor de oudere kinderen, of stuur de kleintjes specifiek aan om kleine opdrachtjes uit te voeren.

Het spel zelf

Er staan verschillende spellen in de Entertainment database waar je gebruik van kunt maken. Iedere camping is anders, dus denk niet te snel dat een bepaalde activiteit in de database niet geschikt is. Vaak kun je door wat kleine dingetjes aan te passen, het spel ook interessant maken voor jouw camping.

Persoonlijke opdrachten

Als je weinig kinderen bij je activiteiten hebt, is het leuk om persoonlijke opdrachten in je spel te stoppen. Zo kun je een meisje waarvan je weet dat ze van dansen houdt een bepaalde move laten doen om punten te verdienen, of een jongen die voetballen leuk vindt uitdagen om een bal 20 keer hoog te houden. Op deze manier betrek je kinderen veel meer bij je speurtocht. Dit is alleen mogelijk als je weinig kinderen hebt: zorg in dat geval dat je voor elk kind wat hebt! Het is niet leuk om mee te doen met een speurtocht en niks te mogen doen.

De afsluiting en prijsuitreiking

Kom allemaal op de afgesproken tijd weer terug op een plek die je hebt afgesproken. Doe de puntentelling zo snel mogelijk (als je een competitief spel gemaakt hebt), zodat kinderen daar niet op hoeven te wachten. Vraag ouders mee te helpen als dit veel tijd kost. Je kan een prijs uitreiken aan het winnende team. Zorg dat de prijs niet te groot is, omdat de verliezende teams dan extra balen. Je kunt bijvoorbeeld een doos met snoepjes uitdelen aan het winnende team: stel dan voor om de verliezers ook een snoepje te geven. De winnaars mogen dan twee snoepjes.

Dit waren mijn tips voor deze week. Volgende week vertel ik jullie alles over het organiseren van sportactiviteiten!

Over de auteur: Eva heeft al drie zomers voor European Leisure Jobs gewerkt als Animator en Hoofdanimator. Doordat ze op zowel grote als kleine campings heeft gewerkt, weet ze precies wat je kunt verwachten. Deze ervaringen deelt ze graag door middel van blogs als deze.