Animatie Tips: Zo organiseer je een geweldige sportactiviteit

26 juli 2019 AnimatieArtikelenErvaringenGeen categorieInterviewsSolliciterenTrainingen

Hallo! Mijn naam is Eva. De afgelopen jaren heb ik zowel als Animator en als Hoofdanimator gewerkt op verschillende grote en kleine campings. Via deze weg wil ik mijn ervaringen delen, zodat jullie allemaal weten wat je kunt verwachten en kunt genieten van de allerleukste zomerbaan ooit. In mijn vorige blogs heb ik jullie verteld hoe je het beste animatieprogramma maakt, hoe je de allerleukste Miniclub en Minidisco organiseert en inspiratie gedeeld voor middagactiviteiten. Deze week vertel ik jullie hoe je geweldige sportactiviteiten organiseert!

Plan je activiteit

Voor de sportactiviteiten zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. In de drukste weken van het seizoen is het aan te raden om deze activiteiten met zijn tweeën te begeleiden, maar in de rustige weken kun je dit best in je eentje doen. Plan je sportactiviteiten niet op het warmste moment van de dag! Doe dit bijvoorbeeld net voor het eten of ’s avonds na de Minidisco. Je kunt een sportactiviteit ook s’ ochtends tijdens de Miniclub doen. Eerst een uurtje knutselen en daarna buiten een sportactiviteit.

Kies een locatie

Elke camping heeft wel een voetbalveldje waar je de sportactiviteiten kunt houden. Als jouw camping dit niet heeft, is er vast wel een grasveld te vinden voor je activiteit. Kun je zo snel niks vinden, vraag dan aan de campingeigenaar waar vorige jaren de sportactiviteiten plaatsvonden.

Neem alle spullen die je nodig hebt mee naar het veld. Zorg dat je dit altijd dubbelcheckt, want er is weinig ruimte en tijd om terug te gaan. Vaak ligt het veld niet direct naast de miniclub of in de buurt van je opslag.

Zorg voor een goede uitleg

Vaak hebben kinderen super veel zin in een sportactiviteit en springen ze vol energie om je heen! Natuurlijk is het wel belangrijk dat je de activiteit goed kunt uitleggen. Hou de sportspullen daarom nog even bij je en laat alle kinderen eerst goed luisteren naar je uitleg. Laat alle kinderen voor je staan met hun rug naar de zon. Zelf kijk je dan in de zon tijdens je uitleg, dit zodat de kinderen daar geen last van hebben.

Begin eerst met je uitleg: hoe ga je spelen, welke regels hanteer je (veiligheid!), hoe lang gaan de wedstrijden duren, hoe gaat de puntentelling, wordt het een toernooi of twee teams die tegen elkaar een wedstrijd spelen? Zorg dat je dit van te voren goed communiceert naar de kinderen, zodat hier geen vragen over zijn tijdens het spel.

Probeer vooral de regels in alle talen uit te leggen. Bij sportactiviteiten is dit misschien wel het belangrijkste aspect, omdat er ook een stuk veiligheid bij komt kijken. Om het voor jezelf makkelijk te maken, kun je altijd een soort van lijstje maken met belangrijke woorden in de verschillende talen. Dit maakt de uitleg en het scheidsrechter zijn bij een sport veel makkelijker! Bereid jezelf dus goed voor, vraag eventueel andere werknemers van de camping je te helpen met vertalingen.

Maak zelf de teams

Als alles duidelijk is, maak je zelf de teams. Zo voorkom je dat de beste spelertjes bij elkaar zitten en alles winnen. Daarnaast ben je zeker een half uur bezig met een goede indeling maken als je naar alle verzoeken moet luisteren. Maak nooit meer dan vier teams, anders gaat het te lang duren. Geef elke hoek op het veld een nummer.

Geef elk kind een nummer van een van de hoeken. Begin bijvoorbeeld met vier talentjes door hen de eerste nummers te geven. Deel de teams gelijkwaardig in. Als kinderen moeilijk doen omdat ze niet bij hun vriendjes zitten, benoem je dat het veel leuker is om tegen elkaar te spelen omdat je dan een winnaar hebt. Extra motivatie om te winnen dus!

Hou het tempo erin

Wanneer je een toernooi speelt, let er dan op dat de wedstrijden niet langer dan 10 minuten duren. Je moet flink wat wedstrijden spelen, dus je bent wel even bezig. De overige kinderen die op dat moment niet spelen, kunnen vaak ook niet langer dan 10 minuten wachten.

Een uitzondering is de halve- of troostfinale en de finale. Hier mag je de teams wat meer tijd geven. Om de overige kinderen te betrekken bij de wedstrijd die dan gespeeld wordt, vraag je ze om de teams aan te moedigen. Je kunt extra enthousiasme punten uitdelen aan het team dat het hardst aangemoedigd heeft.

Maak een speelschema

Dit is een voorbeeld van hoe je het toernooi kunt indelen:

Tijd: Teams:
20.00 1 – 2
20.10 3 – 4
20.20 1- 3
20.30 2 – 4
20.40 2 – 3
20.50 1 – 4
21.00 Troostfinale (plek 3 en 4)
21.15 Finale (plek 1 en 2)

Betrek iedereen bij het toernooi

Betrek de meiden die niet mee willen doen met de sportactiviteit door ze bijvoorbeeld cheerleader pompons te geven. Geef ze ieder een team en laat ze de aanmoediging doen. Je kunt ze ook de stand bij laten houden. Zelf ben je altijd scheidsrechter bij de wedstrijden.

Plezier staat voorop

Plezier staat voorop bij de sportactiviteiten. Soms zien kinderen dat zelf niet in en zijn ze te fanatiek. Zolang er geen geweld of een grove woordenschat bij komt kijken, is dit geen probleem. Let er wel op dat ouders aan de kant zich ook gedeisd houden! Zij kunnen het plezier van hun kind flink verstoren. Spreek ouders er dan ook op aan als ze te negatief ‘coachend’ zijn.

Dit waren mijn tips voor deze week. Volgende week vertel ik jullie alles over onvergetelijke avondshows!

Over de auteur: Eva heeft al drie zomers voor European Leisure Jobs gewerkt als Animator en Hoofdanimator. Doordat ze op zowel grote als kleine campings heeft gewerkt, weet ze precies wat je kunt verwachten. Deze ervaringen deelt ze graag door middel van blogs als deze.