Marrit’s ervaringen als Campinghost. Het laatste hoofdstuk!

26 september 2018 AnimatieArtikelenErvaringenGeen categorieInterviewsSolliciterenTrainingen

Als een God in Frankrijk

Als Campinghost verdien ik nu ruim € 2.000,- minder dan tijdens mijn hoogtijdagen bij de bank. Ik zie uw wenkbrauwen omhoog trekken van verbazing. 2000 euro is veel geld en je kunt er heel veel leuke dingen van doen. Hoe meer je verdient, hoe meer je er naar leeft. Ik heb dat uiteraard ook gedaan. Een huis gekocht en met de jaren verfraaid, om de 2 a 3 jaar een nieuwe auto op de oprit en verre reizen gemaakt.

Ik heb echter ook keuzes in mijn carrière gemaakt die door mijn naaste omgeving niet altijd direct werden gewaardeerd. Het zijn keuzes geweest waar ik zelf nooit spijt van heb gehad. Ik leef mijn leven. De afgelopen zes maanden ben ik tot het besef gekomen dat geld slechts geld is en mij niet gelukkig maakt. In mijn zoektocht naar geluk heb ik mijn thuis gevonden in de functie van Campinghost. Mijn hart, mijn passie, mijn geluk. En ja, ik kan nu met recht zeggen: ik leef als een god in Frankrijk!

Niks gemist

Zittend met mijn bakkie thee in de zon, op de veranda, realiseer ik me dat de accommodatie waarin ik nu zes maanden heb geleefd net zo groot is als mijn woonkamer thuis in Nederland. Toch heb ik hier alles wat ik maar nodig heb. Ik heb alle materiële zaken, zelfs mijn huis, totaal niet gemist. Langzaam komt het besef dat ik in één van mijn gelukkigste periodes van mijn leven zit.

We maken allemaal keuzes in ons leven. Waar de één gelukkig wordt van veel geld verdienen, wordt de ander gelukkig van zes maanden als een vrije god in Frankrijk te leven. We kunnen er allemaal iets van vinden en meningen worden zeker gevormd, maar het is het leven wat jij kiest en waar een ander weinig tot niks in te brengen heeft.

Het roer om

Een jaar geleden heb ik het roer compleet omgegooid. Ik heb de stoute schoenen aangedaan en zie mij hier nu zitten in Frankrijk. Tijdens het seizoen hebben veel gasten gevraagd naar mijn verleden, of ik dit werk al jaren deed en waarom. Als ik ze dan vertelde waar ik in het verleden had gewerkt en dat dit pas het eerste jaar was in deze functie, werd daar verbaasd op gereageerd. Ook kreeg ik veel respect en zeiden mensen mijn keuze moedig te vinden.

Veel mensen dromen ervan, maar weinig mensen durven echt een ommezwaai te maken. Wellicht kan ik als vrijgezel die keuze makkelijker maken, omdat ik thuis niemand heb zitten die op me wacht, afgezien van familie en vrienden. Het was zeker wennen voor hen, maar  met al die automatiseringsmogelijkheden van tegenwoordig zijn we dichterbij dan we denken. En ook dat besef is er nu bij mij, het gemis van mijn kant naar hen toe was minder groot dan het gemis van het thuisfront naar mij toe.

Huilen, vloeken, lachen

Een paar dagen geleden, ik zat midden in de afbouwfase, appte ik mijn werkgever. Ik vroeg haar om gewoon even te luisteren, niks meer, niks minder. Ik appte het volgende:

“Je hebt wel eens van die momenten dat je iets mooi vindt en het je ontroert. Vandaag, bij de zoveelste afbouw van een tent, komt dat bij mij drie keer zo hard binnen. Het besef dat het binnenkort eindigt is er nu echt. Zelfs de afbouw is op het moment mooi werk. Alhoewel ik daar ook wel eens vloek als ik er weer een haring niet uit krijg. De kracht neemt af, de vermoeidheid speelt me parten en met de stilte om je heen komen de emoties vrij. En vandaag anders dan anders lijkt het wel. Ik geniet nog elke dag en ik baal echt dat ik straks naar huis ga. Aan de andere kant is het misschien ook wel even weer goed, maar weet wel dat ik dit een machtig mooi en intens avontuur heb gevonden… Zei ze, met tranen in haar ogen.”

Het was inderdaad een machtig mooi en intens avontuur. Ik heb genoten van de vrijheid, van het buiten zijn, van de gasten, van het campingleven. Ik heb hard gewerkt, ik heb gebikkeld, ik heb gehuild en gevloekt, maar ook veel gelachen. Ik heb nieuwe collega’s en vrienden mogen leren kennen, met ze gelachen, gevloekt, heerlijk gegeten, gepraat, gebeld, veel van ze geleerd, maar vooral ook heel veel van ze genoten. Zij hebben mij, onbewust, mijn ogen geopend en bewust gemaakt van voor mij vele nieuwe dingen. Iets waar ik thuis maar eens goed over ga nadenken.

Consequenties

Want het letterlijke thuiskomen gaat binnenkort dan toch echt gebeuren. Van de week had ik even het thuisfront aan de lijn. Ik zal niet ontkennen dat het zeker wel leuk is om die fysieke knuffel na zoveel maanden weer te mogen gaan ontvangen. Het thuisfront is er zich echter ook al wel van bewust dat ik wellicht een maand thuis wil zijn en daarna weer weg wil gaan. Hoe moeilijk zij het wellicht ook zullen vinden. Zij voelen nu ook wel aan dat ik mijn leven en geluk heb gevonden in dit werk, en daar zullen in de toekomst consequenties aan vastzitten.

Een oneliner die ik van mijn werkgever heb mogen ontvangen: “Ooit is datgene wat je denkt nodig te hebben, niet het belangrijkste om mee te nemen”, omschrijft de hele essentie van het avontuur wat ik hier in Frankrijk heb mogen beleven. De komende maanden heb ik voldoende stof om over na te denken. Wil ik mij de Franse taal enigszins machtig maken, wil ik tijdelijk werk zoeken, het liefst uiteraard in de reiswereld, wil ik onderzoeken hoe ik mijn passie voor het schrijven kan combineren met reizen en moet ik wellicht wel, zoals velen van jullie al hebben gesuggereerd, maar eens gaan kijken of ik inderdaad dat boek maar eens kan gaan schrijven.

Volg je hart, want dat klopt

“Volg je hart, want dat klopt.” Ik heb het roer omgegooid en mijn hart gevolgd. Ik heb in alle opzichten deze reis van het leven omarmd en dat plekje gevonden waar ik nu de gelukkigste mens op aarde ben. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik niet veel nodig heb om daadwerkelijk gelukkig te zijn.

Ik heb inmiddels mijn voorkeur voor het volgende seizoen doorgegeven aan mijn werkgever. Want terugkomen zal ik. Geef mij bergen en een accommodatie zo groot als mijn woonkamer en laat mij leven “Als een God in Frankrijk”!

Geschreven door: Marrit Jongbloed (https://the-explorer.nl)

 

Wil jij zelf ervaren hoe het is om Campinghost te zijn?

Je kan je nu aanmelden voor de info avond op 11 oktober van 18u tot 20u op ons hoofdkantoor in Eindhoven!