Marrit’s ervaringen als Campinghost. Lees nu deel 2!

4 mei 2018 AnimatieArtikelenErvaringenGeen categorieInterviewsSolliciterenTrainingen

De reactie die ik van vrienden en familie krijg als ik ze vertel over mijn werk hier in Frankrijk als Campinghost zijn verschillend van aard. De meesten vallen om van verbazing. Ze hebben geen idee wat mijn werkzaamheden zijn in de voorbereidende fase op het seizoen. De “oh”, de “huh”, tig complimenten en het “petje af” zijn niet aan te slepen.

Als ik ze vertel dat het werk ook gewoon in het weekend doorgaat, wordt de verbazing alsmaar groter. “Hoezo, je hebt de hele week toch al gewerkt?”, is dan de meest gehoorde vraag. Langzaamaan begint men te begrijpen dat mijn weken als Campinghost er anders uitzien dan een gemiddelde werkweek in Nederland. Ik werk momenteel 35 uur in de week, 6 dagen met een gemiddelde van 5 a 6 uur per dag. Eén vrije dag in de week. In het voorseizoen de dinsdag, in het hoogseizoen de donderdag. De rest van de week ben ik aan het werk. Dus ja, ook in het weekend.

Niet lullen maar poetsen

In Frankrijk kent men een strenge urenregistratie. Dat geldt ook voor buitenlanders die hier (tijdelijk) werken. Hoewel ik iemand ben, die het motto heeft; niet lullen maar poetsen, moet ik mij ook aan deze urenregistratie houden en dagelijks mijn uren verwerken in een systeem. Omdat ik mijn werkgever niet wil opzadelen met boetes, zal ik daar een balans in moeten gaan vinden.

De werkzaamheden zijn momenteel vooral gericht op de voorbereiding van het komende campingseizoen. De opgestapelde voorraad in de tenten uitpakken, inrichten, materiaal in elkaar zetten, gas en elektra aansluiten en schoonmaken. Ik ben begonnen met de Serengeti Safaritenten, omdat dat de eerste tenten zijn die verhuurd worden.

Navajo

In dit blog vertel ik jullie over het gereed maken van de Navajo tenten. Dat klinkt Indiaans dacht ik, toen ik de naam voor het eerst hoorde. Wikipedia vertelt mij dat Navajo inderdaad een Noord-Amerikaans indianenvolk is van wie het grootste deel van het volk verblijft in de woestijnstaten van de Verenigde Staten. De Navajo hebben hun eigen taal en het is de meest gesproken en moeilijkst te leren Indianentaal in Amerika. Dit allemaal wetende begin ik aan de eerste Navajo tent. Aan de hand van foto’s maak ik jullie wegwijs in het gereed maken van zo’n Navajo tent.

De tent staat er gelukkig al. Het eerste wat gedaan moet worden is de voorraad van eventuele overige tenten eruit te halen. In dit geval moest de binnenkant ook nog eens droog gemaakt worden door de vele regen die in de tent was gelopen. Tijdens het drogen van het grondzeil, is er buiten grondzeil gelegd.

Tijdens de training werd gezegd dat de binnententen er al in zouden hangen. Zoals jullie zien is dat bij mij op de camping dus niet het geval. Dat betekent dus extra werk.

Daar gaan we dan! Binnententen erin hangen. Bedden in elkaar zetten en in de binnententen plaatsen. Het past net. En als klap op de vuurpijl ook nog het hemeltje ophangen in de voortent.

Daarna zet ik het keukenblok in elkaar. Mooi kliksysteem. Het keukenblad is te zwaar om er alleen op te zetten. Of je moet je even kwaad maken.

Vervolgens zet ik de koelkast op zijn plaats en ruim ik het keukenblok in met servies en pannen. Tot slot sluit ik gas en elektra aan, hang ik de opbergzak op, zet ik de tafels in elkaar, plaats ik de stoelen en de garderobe-stang en hang ik de kledinghangers op hun plaats. Als finishing touch hang ik de gordijnen op.

Is het dan klaar?

Nee, alles moet nog worden schoongemaakt en afgewassen. Ik neem de buitentent en de ramen ook nog even af en ik plaats de parasol en de stoelen en tafels op hun plaats.

Er komt soms gemopper uit die tent. Een Navajo-taal die een Fransman niet zal begrijpen. Maar er komt zeker ook een lach als het allemaal weer mooi voor elkaar is. Het is veel werk. Zwaar en fysiek. Met gemopper en gelach, maar ik geniet er 100% van. Want ik weet dat de gast hier uiteindelijk van gaat genieten.

Fris en fruitig begin ik morgen weer aan de volgende tent. Nog maar 15 tenten te gaan!

Geschreven door: Marrit Jongbloed (https://the-explorer.nl)